René and Anette Thirup © 2009 • Privacy Policy • Do not copy these pages or parts of it without permisson!

www.greatamstaffs.com

 

 

Sundhed

 

Allergi

 

Det skal lige siges, at alle kenneler samt alm. opdrættere kan komme ud for at disse sygdomme kommer frem i deres avl. Dertil er der kun at sige, at det både for kenneler og alm. opdrættere er meget vigtigt at tage dette problem meget alvorligt. 

 

Nedenstående er en beskrivelse af allergi, som er kopieret fra Netdyrdoktoren.
 
Af dyrelæge Henrik Strange
 
Hvad er allergi hos hunde?
 
Allergi er kroppens overdrevne forsvarsreaktion på enkelte stoffer, der allergener. Den voldsomme reaktion frigør flere stoffer, bl.a. histamin, som påvirker luftvejene, de små blodkar og produktionen af næseflåd, mavesaft og tårer. Der findes fire typer af allergiske reaktioner, som er inddelt på baggrund af kroppens reaktion mod allergenet:
 
 • Allergisk type 1 reaktion:
  Denne reaktion hænger sammen med kroppens produktion af en bestemt type antistoffer (immunoglobuliner af E-typen). Et typisk eksempel er inhallationsallergi.
 • Allergisk type 2 reaktion:
  En allergisk reaktion overfor kroppens egne bestanddele. Typiske eksempler er pemfigus og autoimmun hæmolytisk anæmi.
 • Allergisk type 3 reaktion:
  Den allergiske reaktion opstår på grund af samlingen mellem antigener og antistoffer, der udløser en kaskade af reaktioner i kroppen. Det typiske eksempel er en loppeallergi og stafylokokallergi.
 • Allergisk type 4 reaktion:
  Dette er en såkaldt T-lymfocyt reaktion. Disse lymfocytter, som er hvide blodlegemer, bliver ophobet i vævet som reaktion på allergenet. Symptomerne opstår 48-72 timer efter en påvirkning, typisk fra flåtbid og kontaktallergi.
  Der er oftest tale om kombinationer af disse 4 typer.

 

Hvad er symptomerne på allergi hos hunde?

 • Rødme og kløe
 • Blæredannelser
 • Mørkfarvning af huden eller mørkpigmentering
 • Fortykkelse af huden
 • Eventuelt bakterieinfektion
 • Øregangsbetændelse
 • Seborrhea, som er en øget talg- og svedproduktion
 • Hunden er hårløs om øjnene, den får "briller"
 • Hunden slikker sig meget på poterne


Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen allergi?
For at stille diagnosen allergi er det nødvendigt at tage flere tests i brug:

 • Serologiske tests kan bruges til at påvise immunoglobuliner af E-typen.
 • Man kan tage en vævsprøve (biopsi) af huden, fordi hunden oftest har sekundære forandringer når den kommer til dyrlægen, som også kan tilstøde andre hudlidelser end allergier.
 • Hunden får nogle gange lavet en priktest eller en kontakttest (plasterprøve/lappeprøve).

 

Hvordan behandles allergi hos hunde?
Hunden skal så vidt muligt holdes væk fra de ting, der fremkalder den allergiske reaktion.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har allergi?
Fremtiden afhænger af, hvilken type allergi hunden har, men generelt gælder det, at jo færre stoffer hunden reagerer imod, jo bedre.

Hvorfor får hunde allergi?
Allergi er resultatet af en overdreven reaktion fra immunforsvaret. Reaktionen foregår ukontrollabelt, og derfor opstår der vævsskade på hunden. Hunde får allergi, fordi de normale forsvarsmekanismer imod vævsfremmede elementer reagerer så kraftigt, at hundens eget væv tager skade. Skaderne betyder, at hunden får rødme og kløe. 

En af grundene til, at inhallationsallergi er så udbredt i dag, er, at vi i langt højere grad end tidligere har husdyr indenfor. Hunde, som sover udendørs i indrettede hundehuse, med isoleret underlag, men med åbent til det fri, har en lavere forekomst af inhallationsallergi. Ventilationsskakter er også en hyppig årsag til inhallationsallergi, fordi der ofte vokser skimmelsvamp i rørene.

Hvad er risikoen for, at din hund får allergi?
Det afhænger af hvilken type af allergi, der er tale om. Alle hunde er udsat for loppeallergi, medens bestemte hundefamilier er specielt udsat for inhallationsallergi.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få allergi?
Inhallationsallergi: Dalmatiner, golden retriever, newfoundlæner, chowchow, schæfer, engelsk setter, irsk setter, lhasa apso, kinesisk shar pei, små terriere, boxer, engelsk bulldog, miniature schnauzer, beagle og akitu inu.

Stafylokokallergi: Da lidelsen hænger sammen med hudbetændelse, vil hunde med inhallationsallergi (atopi) være mere udsatte for at få stafylokoallergi.

Kontaktallergi: Man har ingen sikker viden om, hvorvidt lidelsen er knyttet til bestemte racer.

Loppeallergi: Alle racer er udsatte for at få loppeallergi.

Autoallergi: Man ved, at sygdommen findes hos visse familier, men man ved ikke med sikkerhed, om den er knyttet til bestemte racer. Derfor bør hunde, der lider af autoimmune sygdomme, ikke anvendes til avl.

    

 

BACK